ZSŰRI

JACOB DE HAAN – a zsűri elnöke

Jacob de Haan (szül.: 1959. március 28., Heerenveen) holland kortárs zeneszerző. Leginkább fúvószenekari darabjairól ismert, e mellett különböző kórusművek, szólódarabok szerzője is. A nemzetközi áttörést az Orgeon című darabja hozta el, míg az Egyesül Államokban az Ammerland című darabbal szerzett magának hírnevet. Rendszeresen szerepel vendégkarmesterként saját darabjainak előadásában. Mesterkurzusukat tart és nemzetközi versenyeken zsűrizik. Jó néhány európai ország mellett Peruban, Dél-Koreában, Ausztráliában, Szingapúrban és az Egyesült Államokban is tevékenykedik. Dolgozott a németországi Bayerische Musikakademie-n és a Bundesakademie für musikalische Jugendbildung-ban Trossingenben. Számos professzionális zenekarral, és nagynevű énekessel dolgozott együtt.

www.jacobdehaan.com

SZABÓ FERENC – zsűritag

Hidas Frigyes-díjas karmester, klarinéttanár. 1991. óta karmestere Tatabánya Város Fesztivál fúvószenekarának. 1992. szeptembere óta a komáromi Egressy Béni Művészeti Iskola fúvós tanszak vezetője és az Egressy Fúvószenekar karmestere. 1998. óta a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának tanára, alapító karmestere a Győr Symphonic Band-nek mely együttessel számos hazai és nemzetközi verseny, fesztivál bemutató együttesei és győztesei. Több CD felvételük a világ több pontján sikerrel került bemutatásra, valamint klasszikus zenei versenyen első helyezett lett. 2007-től a győri Hidas Frigyes Nemzetközi Karmesterkurzus művészeti vezetője. 2008-tól rendszeres meghívott karmestere a Győri Filharmonikus Zenekarnak. 2015. májusától a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség Elnöke. Rendszeres vendégkarmestere fúvós és szimfonikus zenekaroknak Magyarországon és külföldön, meghívott tanára zenei kurzusoknak.

https://zene.sze.hu/szabo-ferenc-gyor-symphonic-band-muvesztanar

DR. SZABÓ ISTVÁN – zsűritag

Okleveles ütő kamaraművész és tanári diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni ágán kapta, ütő tanára Vrana József volt. Doktori (DLA) minősítést 2011-ben szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Oktatói tevékenység: kisújszállási Városi Zeneiskola (1989-1990), Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola, Debrecen (1990-1993 teljes állás, 2004-2009 óraadó). 1993-tól a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar: ütőhangszer főtárgy, kamarazene, metodika, szakdidaktika, repertoárismeret tárgyak, 2003 óta főiskolai docens, 2015 óta főiskolai tanár. 2010-2012 oktató – Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet. 2000 óta az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának ütőhangszeres tanára, 2005-2018 között a Rézfúvós és Ütőhangszeres Tanszék vezetője, a Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozó és Verseny főszervezője. 2018-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskola ütőhangszeres alprogramjának vezetője. 2018-tól a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti tagozat köztestületének tagja. 2012-től egyetemi oktató Szlovákiában, a felsőfokú ütőhangszeres képzés alapítója a Besztercebányai Művészeti Akadémián. 2019-től az Akadémia ütőhangszeres doktori programjának vezetője. 1984-2003 között a Debreceni Filharmonikus Zenekar tagja. 1983-1993 között a Debreceni Ütőhangszeres Együttes tagja, 1993 óta a Zeneművészeti Kar ütőegyüttesének vezetője. 1999-2003 között az intézmény keretein belül működött Talamba ütőegyüttes művészeti vezetője, 2004 óta a Zeneművészeti Kar ütőegyüttese a SONUS Ütőegyüttes néven működik. Hallgatói minden évben az Országos Rézfúvós és Ütőhangszeres felsőoktatási verseny nyertesei és helyezettjei.

https://music.unideb.hu/hu/node/54

BEKKER GYULA – zsűritag

Hidas Frigyes-díjas fúvószenekari karnagy, kürttanár. Főiskolai tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Debreceni Tagozatán végezte. Pályája elején dolgozott a Szabolcsi Szimfonikus Zenekarban, a Debreceni MÁV Filharmonikus Zenekarban, a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia Szimfonikus Zenekarban, a Budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarban, az Operettszínház Zenekarában, a Magyar Honvédség Központi Fúvószenekarában, a BM Szimfonikus Zenekarban, studió zenészként a Magyar Rádióban és a MAFILM stúdióban. A katonai szolgálatból való leszerelés után a Debreceni MÁV Filharmonikus Zenekar első kürtöse. Tagja volt a Debreceni Rézfúvós ötösnek, valamint alapító tagja és szólista volt a Weiner Rézfúvós-együttesben. 1986 óta balmazújvárosi zeneiskola tanára, 1987 óta vezeti a Balmazújvárosi Bekton Ifjúsági Fúvószenekart. Irányítása alatt a zenekar bejárta Európa szinte minden országát, öt nemzetközi verseny első helyezettje. 2014-ben a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Karmester – Fúvószenekari Karnagy mesterszakán kitüntetéses diplomát szerzett. Ugyanettől az évtől kezdve a kar oktatója. 2014-ben kimagasló karnagyi tevékenysége, valamint eredményes zenetanári munkájáért megkapta a Magyar Ezüst Érdemkeresztet. 2015-től a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnökségi tagja, Észak-Kelet Magyarország fúvószenekari referense.

https://music.unideb.hu/hu/node/592